Kurt Lassen

NIKOLAJ

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

For håndboldinteresserede er Kurt Lassens meget velskrevne bog om Nikolaj Jacobsen et must at læse. Mange har et forhold til Nikolaj, dels som en spektakulær spiller med fantasirige fløjskud, dels som TV2-ekspert med glimt i øjet til slutrunder, og sluttelig som håndboldtræneren der har skaffet nationale mesterskaber til Aalborg, Rhein-Neckar Löwen og sluttelig i 2019 stod i spidsen for de danske verdensmestre.

Kurt Lassen fortæller historien i et parallelt spor, hvor der skiftes mellem en kronologisk beskrivelse af Nikolajs liv og klubkarriere samt kapitler der handler om tiden op til VM i 2019. En meget interessant historie, der handler meget om personen Nikolaj (selv om han ikke har medvirket) og de begivenheder i hans liv, der har formet personen Nikolaj Jacobsen. Blandt andet betydningen af begge forældres dødsfald, og hans tætte familiemæssige bånd. Personer tæt på Nikolaj fortæller gladelig anekdoter om ”den glade dreng”, der nogle gange går egne veje (også som træner). Hans første cheftrænerjob var Aalborg Håndbold, og både her og senere da han også får succes i Tyskland, er der førstehånds vidner til at understøtte fortællingen. Absolut en anbefalelsesværdig bog om manden, der skabte de danske guldvindere for første gang i 2019.

 

Arild Stavrum

Åge indefra

- fra Norge til det danske landshold. Åge Hareides historie.

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Arild Stavrum er en norsk forfatter, der som fodboldspiller har haft Hareide som træner. I denne bog fortæller han indgående om personen Hareide. Ikke en 100% hyldest til mennesket og træneren Hareide, men en objektiv og nuanceret fortælling om et passioneret menneske, der har ændret sig med årene.

Bogen fortæller kronologisk om en imponerende og langvarig karriere som spiller og træner i Skandinavien, hvor der kan nikkes genkendende til de mange navne, der har krydset Hareides rejse.
Set med danske øjne bliver fortællingen interessant, fordi han var træner i Brøndby, og pludselig stoppede med kort varsel. Mange år senere bliver han dansk landstræner, og har opnået flotte resultater med Danmark, men får ikke forlænget sin kontrakt. Åge Hareide har flere gange forladt trænerjobbet, men er altid vendt tilbage for at vinde mesterskaber, og er blevet kaldt Skandinaviens mest vindende træner. Arild Stavrum skriver utrolig godt om en personlighed, der bag den venlige facade er en hård hund. En meget interessant bog, der tegner et nuanceret billede af en vinder fra Hareidlandet.

 

 

Min største kamp

- Stjernerne fortæller om deres bedste fodboldoplevelse

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Bogen handler om store fodboldpersonligheder de sidste 50 år, og det de betragter som deres største kamp. Persongalleriet er omfattende, og tæller bl.a. Sepp Piontek, Morten Olsen, Allan Simonsen, Preben Elkjær, Lars Høgh, Brain Laudrup, Peter Schmeichel og mange flere.

Som fodboldelsker husker vi de store øjeblikke, de store triumfer, hvor vi var på et givent tidspunkt, og hvem vi var sammen med. Vi kan fornemme den sitrende og spændte atmosfære igen. Derfor er denne bog utrolig interessant og givende, og har du som læser oplevet de beskrevne kampe, ja så er du tilbage i tiden. Til alle kapitler er der en personlig beskrivelse af den valgte kamp, og til slut holdopstillinger og kampfakta.

Med et spænd på over 50 år giver bogen et godt indblik – især i dansk fodbold nyere historie. Nogle af de udvalgte personer er fra samme generation, men kampene hver især repræsenterer et stykke fodboldhistorie. Et værk alle fodboldinteresserede bør læse som et minde om en svunden tid.

 

 

 

Zlatan Ibrahimovic

Jeg er fodbold

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Zlatan er Zlatan – så er læseren advaret. Omvendt skal en utilpasset svensk fodboldspiller med en svær opvækst, heller ikke sætte sit lys under en skæppe, når han har repræsenteret Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United og det svenske landshold. Tillige vundet nationale og internationale titler, og i faktisk alle klubber blevet en stor feteret stjerne. I denne flotte bog får vi hele historien fra de unge år i Rosengaard og frem gennem hele karrieren. Zlatan fortæller selv anekdoter og kuriositeter fra de forskellige klubber, og samtidig fortæller hans holdkammerater om Zlatans rolle. Zlatan har set stort på janteloven og svensk smålighed, og har derfor også fået mange fjender (citat ”jeg har vist at intet er umuligt, hvis man aldrig giver op”). Dog har han med sine evner og afgørende mål været udslagsgivende mange steder. Zlatan fortæller om de mange stjerner han har spillet med og spillet imod, og det er samtidig for fodboldelskere en fed fortælling om europæisk fodbold de sidste 20 år, hvor Zlatan har spillet en hovedrolle i de nævnte klubber.

Ritt Bjerregaard

Valgt

- Erindringer II

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Ritt Bjerregaards erindringer er en trilogi, der meget omfattende fortæller om Ritts liv bredt set. samtidig bliver den en opdatering/genfortælling af Danmarks politiske historie i perioden.
I bind 2 fortæller hun om tiden fra jordskredsvalget i 1973, der for altid ændrede dansk politik, til begyndelsen af 90-erne. Ritts politiske virke har mange vinkler, og vi får et godt indblik i de skiftende alliancer indenfor Socialdemokratiet (kaffeklubber og strikkeklubber), som altid var bestemmende for partiets kurs. Ritt vil altid for eftertiden stå som en af de største socialdemokratiske politikere, der aldrig blev statsminister, men som altid har været helt tæt på magten. Både i tiden med Anker Jørgensen, Svend Auken og Poul Nyrup. Hun er ikke konfliktsky, og fortæller beredvilligt om de nøglepolitikere hun har mødt inklusive de muligheder og problemer, som deres personlighed medvirkede til. Ritt var en tidlig kvindelig kontroversiel magtfuld politiker, og absolut en af de sidste 50 års mest betydningsfulde politikere.
Igennem hele bogen kommer vi tæt på personen Ritt Bjerregaard, og sideløbende med de politiske kapitler fortæller hun i sit skriveforløb om hendes kræftsygdom og kemobehandlinger. Gribende personlige øjebliksbilleder hvor Ritt jo ikke ved, om hun når at lave sidste bind af sine erindringer. Det når hun heldigvis, og hvis bind 3 er lige så vellykket som bind 1 & 2, er det samlet set et mesterværk.

 

 

Kirsten Jacobsen

Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Denne bog er den største bombe, der er smidt midt i en dansk valgkamp. Bogen udkom medio maj 2019 en måned før folketingsvalget. Kirsten Jacobsen, som er en erfaren portræt-forfatter, har fulgt Lars Løkke op til valget, og igennem flere dybsindige samtaler fortæller Lars Løkke hvad han tænker ”helt ærligt”.
Bogen vakte kæmpe opsigt af flere forskellige årsager. Lars Løkke foreslog en SV-regering selvom Venstre var gået til valg med ønsket om en borgerlig regering. Så Løkke lagde sig ud med Konservative, Liberal Alliance, partifæller fra Venstre, og fik en kold skulder fra Socialdemokratiet. Denne bog blev tema i valgkampens resterende uger. Og hvordan gik valget så? Ja først fik Venstre fremgang til EU-valget, så fik Venstre stor fremgang til folketingsvalget, og så blev Mette Frederiksen statsminister. Efter sommerferien brød uroen løs hos Venstre og Løkke måtte stoppe som partiformand.
Den var interessant på udgivelsestidspunktet, og den er også interessant bagefter, da bogen medvirkede til at blive Lars Løkkes endeligt som partiformand. Vil også om 20 år være et særligt værk om turbulente år i dansk politik. Vil nok blive husket som Lars Løkkes politiske selvmord.

Carl Holst, Bent Winther

CARL

- Prisen for et liv i politik

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Carl Holst har haft en meget turbulent karriere som Venstre-politiker. I denne bog fortæller han om sit liv, som igennem mange år har omhandlet politik. Højskoledrengen der blev VU-formand, borgmester i Rødding, amtsborgmester og regionsrådsformand i Syddanmark, folketingsmedlem og sluttelig forsvarsminister i 90 dage i 2015. Sagt på en anden måde: Beretningen om den snorlige opbygning til en beundringsværdig Venstre-politiker, og til det bratte hastige fald fra tinderne, som bliver orkestreret fra partiets egne rækker med hjælp fra pressens glubske ulve, der forfølger sammenblanding af interesser. Han fortæller åbenhjertigt om sit liv på godt og ondt. Hans opvækst og symbiose med Venstre trækker ham dybt ind i nære personlige relationer til Venstres topfolk, og han bliver ofte brugt som ”det gode eksempel fra Sønderjylland”. Holst er tæt forbundet med Lars Løkke Rasmussen, og til formandsopgøret i 2014, står Carl Holst ved Løkkes side. Det vender imidlertid, da Carl Holst kommer i ministerstorm, og må fratræde posten som forsvarsminister. Her oplever Carl Holst kulden fra tidligere støtter. Samtidig bekræftes tesen om ”at værste fjender i politik er fra egne rækker”. Carl Holst udtrådte af Folketinget i juni 2019, og selv om det er tidligt at skrive et politisk testamente, så er beretningen ufiltreret, emotionel og tankevækkende. Politik er i Carl Holsts gribende fortælling en pendant til en Robinson-affære, som også omhandler Venstres interne trængsler i 10-erne.

 

Jan Stocklassa

Stieg Larssons arv

- Nøglen til Palme-mordet

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel

Jan Stocklassa er en svensk forfatter, som i denne bog sammenfatter og kaster nyt lys over mordet på Olof Palme den 28. februar 1986. Et mord på en statsmand, der aldrig er opklaret – men denne bogs materiale er senere overgivet til de svenske myndigheder. Stocklassa graver dybt ned i materiale, som er efterladt af forfatteren Stieg Larsson (død 1994). Forfatteren danner sig en uhyre interessant mosaik af de mange brikker, som Larsson efterlod sig i dokumenteret form. Mordet på Palme har mange politiske vinkler både indenlands og udlands, og fællesnævneren er højreekstremistiske bevægelser, der hver for sig og tilsammen har mange motiver til at dræbe Palme. Tillige dokumenterer bogen, at der i Sverige også fandtes offentlige grupperinger, der ikke har ønsket at få mordet opklaret. Persongalleriet i bogen er ret omfattende, og det højner læserens overblik, at de vigtigste er oplistet bagerst (i bogen. Stieg Larsson har solgt over 80 mio. romaner, og selvom ”Stieg Larssons arv” ikke er en krimi, så drages man som læser i det spændende og intense fortælleforløb. Bogen er godt skrevet og trods komplicerede relationer og personers sammenhængskraft på kryds og tværs, ja så er den absolut læsevenlig. Spændende om bogen medvirker til det endelige gennembrud i opklaringen af mordet.

 

Allan Olsen

Laksetrappen

- Et skævt tilbageblik

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

Anden del af Allan Olsens erindringer blev rigtig godt modtaget af anmelderne. Musikmagasinet GAFFA skrev: ”Det danske sprog er Allan Olsens legeplads i mesterligt storværk af en selvbiografi”, og kvitterede med 6 stjerner. Bogen er på 367 meget velskrevne sider, og efter endt læsning tænker man ”hvorfor ikke 100 sider mere”. Undervejs får vi indblik i hvordan en hverdagsoplevelse (både som barn og som voksen) kan ende med en Allan Olsen-sang. Bogen er kronologisk opbygget fra de unge år som ukendt værtshussanger i Aarhus 1978, det hårde slid frem til gennembrud i 1988, tiden med Dalton (og mange sjove anekdoter med bl.a. Johnny Madsen), årene på landevejen som krævende chef, og hans tilbageblik afsluttes med vendelbopladen ”Jøwt” 2013, som oprindelig kun udkom i Vendsyssel. De musikalske beretninger krydres med episoder fra Olsens privatsfære. Allan Olsen er sin egen. Han lefler ikke for nogen, han tager sine kampe, og så hører han aldrig et album, når det er udgivet. En bog der skal læses igen – alene for at blive sprogligt inspireret.
I øvrigt kan første del også anbefales, som handler om hans barndom og ungdom i Frederikshavn. Også dengang var han sin egen…

 

Jan Eriksen

Anne, Sanne og Lis

- Historien om en dansk musikrevolution

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

Anne Linnet, Sanne Salomonsen, Lis Sørensen. De nok tre mest betydningsfulde kvinder i dansk rock- & popmusik de seneste 40 år. Anne, Sanne & Lis er nærmest pionerer for mange kvindelige rock- & popsangere, selvom de individuelt har haft forskellige genrer. De spillede sammen i Anne Linnet Band 1979 og et par år frem. Så gik der næsten 40 år før de lavede en storslået comeback-turne. Bogen fortæller om de mange år med musik og privatliv, deres personlige op- & nedture, og de mange spændende musikprojekter. Ingen af kunstnerne har selv ønsket at medvirke, men den grundige research fra artikler, tv-programmer m.m. er i gode hænder hos Jan Eriksen. Som musikinteresseret er det en vandring ad mindernes allé. Bogen afsluttes med en udtømmende oversigt over deres omfangsrige diskografi.

 

 

 

Ole Sønninchsen

Jagten på frihed

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

William Kvist er en anderledes, alternativ og omdiskuteret fodboldspiller. Anderledes fordi han har sat den personlige frihed højt, og selv formuleret et hav af målsætninger med sine personlige hjælpere. Alternativ fordi han har benyttet utraditionelle virkemidler i hans kamp for at vinde procenter her og der. Det være sig madvaner, alternative behandlinger og træningsformer. Omdiskuteret fordi han på trods af mange kampe for FCK, og ikke mindst igennem 81 landskampe, konstant har været i skydeskiven på grund af sin spillefacon. Bogen om William Kvist er en anderledes fortælling om en hård vej til toppen i FCK, hans stigende betydning for landsholdet, hans opgør mod en gammeldags filosofi i Stuttgart, de korte ophold i Fulham og Wigan, og sluttelig et succesfyldt comeback i FCK. Uanset medvind eller modvind, så fremstår Kvist som en meget tænkende fodboldspiller, der jagter det meningsfyldte liv på fodboldens første klasse. Samtidig overvejer han løbende om hans personlige værdisæt passer ind i den konforme verden. Han foretager også nogle atypiske klubvalg, hvor pengene får anden prioritet i håbet om meningsfuldhed.
William Kvist deler vandene, og forfatterne til forordet er uenige. Morten Bisgaard mener, at Kvist er en macho, fordi han tør være anderledes i en konform verden. Stig Tøfting anfører, at Kvist gør fodbold for indviklet, og at grønsagsjuice er skudt over målet. Læs bogen og vurder selv!

 

 

Morten Bruun

Matchday

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

Morten Bruun er måske landets bedste og mest vidende medkommentator, når det handler om engelsk fodbold. Det skyldes blandt andet, at han live har set 274 kampe på 61 forskellige stadions. Matchday er 49 kapitler om 49 forskellige stadions. Alle hold fra de to bedste rækker samt tidligere mesterhold. Igennem 317 sider en hyldest og kærlighedserklæring til engelsk fodbold, en fortælling om klubbernes meritter og historie, og en rejseguide hvis man skal se engelsk fodbold live. Morten Bruun krydrer de enkelte kapitler med egne oplevelser og anekdoter, men den kritiske pen hvæsses også, når der er en misforstået statue eller et malplaceret tribunenavn. Har der været danske spillere i klubben, får de også et ord med på vejen.
I lighed med mange andre, startede Morten Bruuns interesse for engelsk fodbold igennem Tipslørdag, og bogen er også et gensyn med ”glemte” storhold. Fodboldens moderland er England, og da Morten Bruun er velfunderet i historien, får vi historier fra hele fodboldens levetid. England værner om traditioner og glemmer aldrig de gamle helte. En rigtig velskrevet og interessant bog, som bør læses af alle med interesse for engelsk fodbold. Skal du kun læse en fodboldbog denne sommer, bør det være Matchday!

 

Niels Lunde

Aktion Aktion Aktion

Anbefalet af Preben Hansen, Topanmelder Aalborg Boghandel.

Niels Lunde er en velkendt journalist og erhvervskommentator. Han fik i sæsonen 2016-2017 tilladelse til at følge Brøndby på allernærmeste hold. En meget interessant tid, da det var Alexander Zornigers første sæson på vestegnen, og startskud til en ny betingelsesløs form for overfaldsfodbold. Zornigers tyske facon med hård disciplin og den klare filosofi om spillestil, var en stor omvæltning for spillertrup, trænerstab og ledelse. Bogen er opbygget kronologisk, hvor alle kampe gennemgås (før-under-efter). Et fascinerende indblik i en sæsons op- og nedture, lykkestunder, kriser, frustrationer og den konstant forventning fra Zorniger om aktion, aktion, aktion. Niels Lunde er lykkes rigtig godt med dette specielle projekt, fordi vi som læsere er med helt inde i maskinrummet. På træningsbanen, til spillermøder, taktiske overvejelser og til kampe. Bestemt anbefalelsesværdig også selv om favoritholdet måske ikke er Brøndby.