Leonora Christina Skov

Den der lever stille

Anbefalet af Lene Kruse, Hobro Boghandel

En af de absolut bedste bøger, jeg har læst i mange år. Det er en stærk fortælling om forholdet mellem en datter og hendes forældre, især forholdet til moderen.

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over.

Den, der lever stille er en stærk fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden.  

 

 

Sayaka murata

Døgnkioskmennesket

Anbefalet af Kamilla Pedersen, Aalborg Boghandel

Den 36 årige Keiko har det egentlig fint med sit liv. Der er orden, struktur og faste rammer i den døgnkiosk, hvor hun arbejder og hvor hun har været i 18 år. Hun forsøger at tilpasse sig men stikker alligevel udenfor, fordi hun er single, barnløs og er løsarbejder i døgnkiosken på trods af en universitetsuddannelse.
Da hun møder Shiraha, som også er lidt en outsider, ser hun sin chance for at blive normal i omgivelsernes øjne og lader ham flytte ind.
Det er en fin lille velskrevet roman om det japanske samfund set fra en singlekvindes perspektiv. Jeg blev ret så grebet af Keikos historie og små kampe for at passe ind. Der er få episoder fra hendes barndom i bogen, som er rigtig morsomme og giver mening i forhold til hendes voksenliv. Jeg grinede flere gange over Keikos meget logiske men samtidig så forkerte måde at tænke og handle på som barn.
Den er hurtig læst, men meget underholdende og lidt tankevækkende i forhold til det japanske samfund.

 

Eva Tind

Ophav

Anbefalet af Kamilla Pedersen, Aalborg Boghandel

Ophav er en så fin skrevet roman om at blive forladt af ens nærmeste....ens mor, ens elskede, ens far.
At blive forladt er et gennemgående tema og er sket for alle i bogen. Derudaf kommer der en søgen efter at finde sig selv ved at rejse ud i verden og forsøge at finde en ro.
Romanen er fortalt i tre perspektiver; Miriam, Kai og Sui. Mor som er en anerkendt kunstner, far som er arkitekt og far med stort F og ung datter på vej ud i voksenlivet.
Miriam som forlader Sui, da hun er baby, er virkelig spændende læsning. Hvordan en mor bliver en fuldstændig fremmede i sin datters liv og kan de finde hinanden som voksne. Giver det mening og lykke at vælge sig selv frem for dem som elsker dig allermest.
Smuk roman og på en måde inspirerende læsning. Hvad sker der, hvis man vælger en anden vej, end den man er på. Selvom det at blive forladt fylder meget er det også en bog om mod og forandring.
Kan varmt anbefales.

 

Sofie Jama

Et andet menneske, et andet liv

Anbefalet af Kamilla Pedersen, Aalborg Boghandel

 

Barsk men så smukt skrevet roman om tre generationer, tre kulturer og tre forskellige krige. Jødiske Esther overlever 2. verdenskrig og koncentrationslejr, Baraka krigen i Somalia og Umar krigen i Syrien. Alle tre ender som flygtninge i Danmark med voldsomme oplevelser i bagagen. I Danmark forsøger de at blive mennesker igen efter at have gennemlevet krigens mange rædsler og de må genopfinde sig selv flere gange for at overleve. De tre historier fortælles så fint og indlevende og bliver til sidste flettet ind i hinanden. I denne roman får vi en barsk og tæt på beskrivelse af, hvordan det er at være menneske i krig, som giver en læseoplevelse helt ud over det sædvanlige. Der er dog et afsnit i romanen, hvor Baraka tager til USA, som jeg mener er lidt kunstigt i forhold til resten af bogen, men det tager intet fra mine stærkeste anbefalinger af Et andet menneske, et andet liv. Fantastisk bog, den skal I læse!

 

 

Thomas Korsgaard

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Anbefalet af Lene Kruse, Hobro Boghandel

En stærk fortælling om at vokse op i fattigdom i udkanten af Danmark.
Romanen drager dig ind i fortællingen og i hovedpersonen Tue, som kryber ind under huden på dig, så du næsten ikke kan vente med at læse 2'eren En dag vil vi grine af det.

 

 

Martha Hall Kelly

Blomstrende syrener

Anbefalet af Lene Kruse, Hobro Boghandel

En fortælling om tre kvinder under 2. verdenskrig, som hver især oplever krigen fra forskellige sider. Caroline er en amerikansk societypige, som prøver at hjælpe folk sat i koncentrationslejre. Kasia er en ung kvinde, som ender i Ravensbrück. Og Herta ender som fangevogter i samme koncentrationslejr. Det, jeg godt kan lide ved romanen, er, at den viser tre stærke kvinder, som på hver sin måde takler krigen.

Blomstrende syrener baseret på den sande historie om amerikanske Caroline Ferriday, der hjalp en gruppe polske kvinder fra koncentrationslejren Ravensbrück, hvor de var blevet udsat for medicinske forsøg under naziregimet